17 april 2019

CSG Kluiverboom, Werkman VMBO en Heyerdahl College ontvangen gouden schaal van Voedingscentrum

De drie scholen in in gebouw Kluiverboom voeren gezamenlijke een Gezonde Schoolkantine. De scholen hebben afgelopen jaar samen hard gewerkt om de gedeelde kantine gezonder te maken. En niet zonder succes!

 
Gouden schaal
Op ‘De dag van de Gezonde Schoolkantine’ hebben we namelijk de gouden schaal ontvangen van het Voedingscentrum. In een gouden schoolkantine spreekt de betere keuze voor zich. Het aanbod bestaat uit minimaal 80% betere keuzes, zoals gezonde broodjes, groente en fruit. We hebben laten zien dat we goed bezig zijn met het gezond inrichten van de schoolkantine om zo een gezonde leefstijl te stimuleren.
 
Leerlingen Heyerdahl College beheren kantine
Leerlingen van de praktijkschool Heyerdahl College beheren de kantine als een interne stage. Hiermee bereiden ze zich voor op een externe stage en ontwikkelen ze daarnaast werknemersvaardigheden.
 
De dag van de Gezonde Schoolkantine
In het kader van ‘De dag van de Gezonde Schoolkantine’ waren er diverse activiteiten, zoals een smoothiefiets om je eigen smoothie te maken, een ‘gezonde receptentafel’ waar leerlingen onder begeleiding gezonde broodjes of snacks konden maken en een quiz.
 
Waterpunten
De scholen hebben allerlei waterfaciliteiten in de school geplaatst in de vorm van watertappunten. Leerlingen kunnen zo vaak ze willen flesjes met water vullen. Kantinebeheerder en stagebegeleidster Angelique krijgt positieve reacties op de veranderingen binnen de school en ziet leerlingen steeds vaker de flesjes vullen met water.
 
Richtlijnen Gezondere Kantines
De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS.
 
De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen. De scholen streven naar bewustwording wat betreft een gezonde leefstijl waarbij de leerlingen voorkeur krijgen voor een gezonde snack.
 
De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Hier vind je meer informatie over het project.
 
Hieronder vindt u ons beleidsplan Gezonde Schoolkantine.

Je bent succesvol ingelogd in het afgeschermde gedeelte.